Pretraži …

Novosti iz energetike

Vrijeme čitanja: 8 minuta

Novi val istraživanja ugljikovodika i geotermalne energije u RH

Deseta međunarodna konferencija i izložba o naftno plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji u Šibeniku je okupila predstavnike 80 domaćih i inozemnih tvrtki i institucija iz 13 zemalja

Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva energetike i zaštite okoliša, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Skupštine Grada Zagreba te Hrvatske gospodarske komore u Konvencijskom centru Amadria park u Solarisu od 2. do 3. listopada održana je jubilarna Deseta međunarodna konferencija i izložba o naftno plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji koja je posvećena tehnološkim dostignućima u području istraživanja, proizvodnje, transporta i opskrbe energentima koji će osigurati gospodarski razvoj i energetsku neovisnost te digitalnoj transformaciji u energetskom sektoru. 

Uz prisustvo stručnjaka iz vodećih energetskih kompanija, brojna obraćanja, predavanja, prezentacije, izlaganja tražio se odgovor na pitanje koja je uloga naftnih kompanija u sigurnosti opskrbe, održivom razvoju, konkurentnosti energetskog sektora, tranziciji prema nisko ugljičnim energentima, ekonomskom rastu i stvaranju novih radnih mjesta. 

Konferenciju i izložbu na kojoj se okupilo gotovo 300 stručnjaka iz obrazovnih ustanova, institucija, trgovačkih društava, kompanija i udruga organizirala je Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa – HUNIG, jedna od najstarijih udruga u RH, s tradicijom djelovanja dužom od 5 desetljeća. 

Polazeći od neupitne činjenice da će i u sljedećih tridesetak godina nafta imati važno mjesto u opskrbi energentima okupljeni stručnjaci na HUNIG-ovoj konferenciji nedvojbeno su naglasili novi val istraživanja koji će u Hrvatskoj revitalizirati Upstream, naftno plinsku struku, odnosno istraživanja i proizvodnju ugljikovodika, što je posljednjih desetak godina bilo zanemareno. 

Znanstveno stručni pokrovitelji HUNIG-ove konferencije su bili: Rudarsko-geološko-naftni fakultet te Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Agencija za ugljikovodike, Znanstveno vijeće za naftno plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU, Hrvatski nacionalni komitet Svjetskog vijeća za naftu i plin te Hrvatska sekcija Međunarodne udruge naftnih inženjera

Svečanost otvaranja, među ostalima, uveličali su Ivo MILATIĆ državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Zvonimir NOVAK, pomoćnik ministra u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdravko VUKIĆ, pomoćnik ministra u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Jozo MILIČEVIĆ, potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba, hrvatske metropole koja ulaže u projekte valoriziranja vrijednih geotermalnih potencijala, potom Marija ŠĆULAC DOMAC, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK. Uz spomenute visoke goste, sudionike konferencije pozdravio je Nikola BLAŽEVIĆ, zamjenik župana Šibensko-kninske županije te Danijel MILETA, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Potražnja za energijom u svijetu do 2035. porasti će za 30 – 40 posto. Stoga, treba intenzivirati istraživanje i proizvodnju svih oblika primarne energije, kako bi se, u okruženju integracije energetske politike i mjera ograničavanja globalnog zatopljenja, osigurao gospodarski razvoj. Hrvatska treba energetsku strategiju koja će uzeti u obzir sve promjene na globalnim tržištima i specifična obilježja vlastite energetike. Odgovornom energetskom politikom treba jamčiti održivi razvoj, konkurentnost energetskog sektora, sigurnost opskrbe, tranziciju prema nisko ugljičnim energentima, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta. 
Sudionicima 10. međunarodne konferencije i izložbe, u ime organizatora, uvodno se obratio Želimir ŠIKONJA, predsjednik HUNIG-a, koji je naglasio da su u fokusu šibenskog stručnog skupa tehnološka dostignuća u industriji nafte i plina, proizvodnja primarne energije s naglaskom na maksimalnom korištenju vlastitih potencijala, klimatske promjene, dekarbonizacija, digitalna transformacija, obnovljivi izvori energije, geotermalna energija.
Brojni okupljeni na Konferenciji mogli su čuti iznimno kvalitetna i stručna uvodna predavanja. Prvo od njih bilo je čelnika Agencije za ugljikovodike Marijana KRPANA koji je govorio o aktivnostima Agencije od njezinog osnutka 2014. do danas. S tim u svezi istaknuo je u prvom nadmetanju za istražne koncesije u Panonskom bazenu dodijeljeno je šest blokova. U drugom nadmetanju dodijeljeno je također šest licenci za istraživanje i to dvije Ini, jedna Vermilionu, dvije tvrtki Crodux derivati dva i jedna tvrtki Aspect. Temeljem ugovora spomenute tvrtke bi u sljedećih pet godina trebale uložiti oko 78 milijuna eura i izraditi 30 istražnih bušotina. 
Sudionici konferencije u Šibeniku sa zanimanjem su pratili uvodno predavanje Vladana DUBLJEVIĆA, čelnika Uprave za ugljovodonike Crne Gore koji je rekao da će početkom veljače 2020. u crnogorskom podmorju započeti izrada prvih istražnih bušotina u podmorju Jadrana. Nema sumnje da osim crnogorske, i hrvatska javnost i energetski stručnjaci sa zanimanjem prate događaje u susjednoj zemlji i očekuju rezultate prvih bušenja koja uvelike mogu odrediti i hrvatsku energetsku budućnost.

O tome kako INA planira dugoročno osigurati rast i odgovoriti na izazove niskougljične strategije u uvodnom izlaganju govorio je Tvrtko PERKOVIĆ, Inin operativni direktor. Sektor energetike ušao je u razdoblje velikih promjena i izazova. Govoreći o razvojnim smjernicama Ininog Upstreama Perković je istaknuo kako će se u cilju iskorištavanja postojećih potencijala istraživanje i proizvodnja nafte i plina usmjeriti na razvoj postojećih koncesija uz učinkovitost poslovanja gradeći uravnotežen portfelj u Hrvatskoj i inozemstvu. S tim u svezi bitno je osigurati profitabilne projekte, dugoročno održivu proizvodnju i zalihe najmanje na sadašnjoj razini, potom ulaganje u razvoj stručnjaka i primjenu novih tehnologija. Srednjoročni cilj Ininog Upstreama je zadržati proizvodnju i rezerve ugljikovodika najmanje na sadašnjoj razini, odnosno graditi održiv portfelj, kako na domaćim, tako i na inozemnim koncesijama. U tom smislu INA u Hrvatskoj želi nastaviti s istraživanjem novih područja. 

Glavni izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte, plina i geotermalne energije CRODUX –a Željko BELOŠIĆ je naglasio kako se ta tvrtka uključila u istraživanje ugljikovodika u RH potvrđujući time svoje opredjeljenje da postane vertikalno integrirana naftna kompanija . 

Menadžer tvrtke Aspect Holdings Jeffrey REINDL kojoj je na nedavnom nadmetanju dodijeljena istražna koncesija u Panonskom bazenu Sava 06 govorio je o aktivnostima te tvrtke na području srednje Europe – u Mađarskoj, Ukrajini, Slovačkoj te Hrvatskoj. Zanimljivo je bilo predavanje Dragutina DOMITROVIĆA koji je sudionicima konferencije detaljnije govorio o iskustvima tvrtke MB GEOTHERMAL na gradnji prve hrvatske geotermalne elektrane Velika 1 pokraj Bjelovara. 

Među uvodnim predavanjima bila su tri iz uglednih svjetskih kompanija (Schlumberger, Siemens i ABB) koja su se odnosila na područje digitalnih transformacija. 

Glavni sponzor konferencije i izložbe bila je INA – Industrija nafte, a sponzori i izlagači uistinu brojne domaće i inozemne tvrtke koje se bave energetikom i to: PLINACRO, ABB, Siemens, Voestalpine Tubulars, Crodux, Halliburton, Schlumberger, HEP, JANAF, Podzemno skladište plina, LNG Hrvatska, Elektrocentar Petek, S.C.A.N., Aeks, Yokogawa Hungaria, Feromihin, Monter – strojarske montaže, IMG Zagreb, Mato-el-d, Duwar … 

Osim respektabilnog broja sponzora, o uspješnosti šibenskog skupa najbolje govori i podatak o okupljanju predstavnika 80 domaćih i inozemnih tvrtki i institucija iz 13 zemalja te podatak da je tijekom dvodnevnog rada predstavljeno 56 stručnih i 23 poster predavanja koja je pripremilo više od 200 autora i koautora.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Saznajte više na stranici Pravila o privatnosti