Pretraži …

Izdavaštvo

Povijest izdavaštva

1980. DIT INA - Naftaplin

Društvo inženjera i tehničara (DIT) INA-Naftaplina je osnovano u studenom 1965. godine. Međutim, do izdavanja stručnog glasila Društva proteklo je punih četrnaest godina. Prvi broj časopisa objavljen je početkom 1980. pod nazivom “DIT INA – Naftaplin”. Prvi glavni urednik bio je Nikola Čizmić. Časopis je imao karakter javnog glasila, izlazio je u tiraži od 1000 primjeraka i dobivao se besplatno. Godine 1989. glasilo je registrirano i u Međunarodnom sustavu podataka o serijskim publikacijama (International Serials Dana System – ISDS), dobivši tako međunarodni standardni broj za serijske publikacije (International Standard Serial Number – ISSN). Ukupno su objavljena 32 broja časopisa „DIT INA-Naftaplina“. .

1993. NAFTAPLIN

Početkom 1993. časopis mijenja naziv u “NAFTAPLIN”, kao najprikladniji izraz za cjelokupnu djelatnost INA-Naftaplina koja uistinu počinje i završava s dva najvažnija proizvoda – naftom i plinom. Dano mu je i novo, atraktivnije likovno rješenje i kvalitetnija grafička obrada. Budući da je izdavanje glasila Društva nastavljeno i u nezavisnoj Hrvatskoj, obavljena je cjelokupna, zakonom propisana procedura registracije i dobivanja novog ISSN broja od hrvatskog ISDS centra. Časopis je izlazio polugodišnje, kvartalno, kao redoviti i izvanredni broj, u nakladi od 1000 primjeraka i nadalje se besplatno daje članovima Društva, drugim istaknutim stručnjacima srodnih djelatnosti u INA-i i izvan nje, te bliskim državnim institucijama. Posljednjih godina izlazi 6 do 7 brojeva godišnje, u tiraži od 900 primjeraka. Od 1993. do travnja 2012. godine objavljeno je 18 redovitih i 6 izvanrednih brojeva časopisa. Uz časopis NAFTAPLIN, pod istim je naslovom tiskano 77 KNJIGA i ZBORNIKA radova s međunarodnih znanstveno-stručnih skupova koje je organizirao HUNIG te knjiga u kojima su objavljivane stručne teme iz područja naftnog rudarstva, odnosno naftno-plinskog gospodarstva.

2015. MEĐUNARODNE KONCESIJE I UGOVORI U ISTRAŽIVANJU I PROIZVODNJI UGLJIKOVODIKA

U siječnju 2015. HUNIG je objavio stručnu knjigu, odnosno priručnik pod naslovom ”MEĐUNARODNA KONCESIJE I UGOVORI U ISTRAŽIVANJU I PROIZVODNJI UGLJIKOVODIKA”. Sponzor knjige je INA-Industrija nafte, d. d., a njezino izdavanje novčanom donacijom pomogla je i Agencija za ugljikovodike. Knjigu su priredili Josip Križ i Hrvoje Lipovac. Veći dio pripremljenog teksta predstavlja širi pregled knjige, odnosno predavanja Daniela Johnstona (Honcock, New Hampshire, USA, 2003.) pod nazivom „International Petroleum Fiscal Systems and Production Sharing Contract Course Workbook“. Uz to, priređivači su iznijeli hrvatska iskustva vezana za međunarodne koncesijske ugovore. U okviru knjige nalazi se rječnik (glosari) inačica i pojmova na engleskom i hrvatskom jeziku koji su usko vezani za međunarodne koncesije u istraživanju i proizvodnji nafte i plina.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Saznajte više na stranici Pravila o privatnosti