Pretraži …

Novosti iz energetike

Skupština Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa prihvatila plan rada i financijski plan za 2024.                   

Na redovitoj Skupštini HUNIG-a održanoj 27. studenoga 2023. u Ininoj poslovnoj zgradi V. Holjevca 10 u Zagrebu okupilo se više od 60 članova i gosti. Skupštinom je predsjedalo Radno predsjedništvo: Daria Karasalihović Sedlar (RGNF), Robert Bošnjak (Plinacro) i Zoran Čogelja (INA).

Nakon što je utvrđen kvorum i prihvaćen dnevni red Skupštine, predsjedavajuća Daria Karasalihović Sedlar je pozvala predsjednika HUNIG-a Želimira Šikonju da iznese financijsko izvješće Udruge za 2022. godinu.

Kako je istaknuo Šikonja, HUNIG je, zahvaljujući dobrom odazivu na konferenciju u Šibeniku, 2022. godine zabilježio vrlo dobre financijske rezultate, što potvrđuje značajni višak prihoda u odnosu na troškove. Ovime je HUNIG osigurao financijsku stabilnost rada na ispunjavanju programom predviđenih aktivnosti.

 U nastavku sjednice Skupštine članica Nadzornog odbora HUNIG-a Gordana Sekulić je iznijela izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru poslovanja Udruge u 2023. godini. „Uvidom u dokumentaciju koja je za izvještajno razdoblje bila prezentirana i dostupna Nadzornom odboru, nisu utvrđene nepravilnosti u radu HUNIG-a, niti je Nadzornom odboru poznato postupanje bilo kojeg tijela HUNIG-a koje bi bilo u neskladu sa Statutom i zakonskim propisima.“- istaknula je Sekulić.

O planu rada i financijskom planu HUNIG-a u sljedećoj 2024. godini detaljnije je govorio Želimir Šikonja te tom prigodom naglasio da će HUNIG i dalje poticati razvoj naftno-plinskog gospodarstva koje ima stratešku ulogu u niskougljičnoj energetskoj tranziciji. Potom će se zalagati za razvoj geotermalnih projekata kao i primjenu novih tehnologija hvatanja i skladištenja ugljikova dioksida. Također, Udruga će poticati razvoj transportne plinske mreže, podzemnog skladištenja plina, primjenu stlačenog prirodnog plina, potom ukapljenog prirodnog plina te uporabu vodika.  Samostalno ili zajedno s drugim institucijama i udrugama organizirati će okrugli stol – predavanje s aktualnim temama iz područja energetike. Uz to, od 7. do 9. listopada 2024. organizirati će 12. međunarodnu konferenciju u Šibeniku. Objaviti će dva dvobroja stručnog časopisa Nafta i Plin čiji će se radovi moći pregledati na HRČKU – portalu znanstvenih časopisa RH. Nastavit će se s pomlađivanjem članstva, objavljivanjem novog sadržaja na web stranici i društvenim mrežama te suradnja s institucijama, obrazovnim ustanovama i energetskim tvrtkama utemeljiteljima i podupiratelja HUNIG-a, zaključio je Šikonja.

Skupština je jednoglasno prihvatila financijski plan za 2022., izvješće Nadzornog odbora te plan rada i financijski plan za 2024.

U nastavku Skupštine Laslo Farkaš Višontai je detaljno prezentirao „Realizaciju projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje“.

Formiranje podzemnog skladišta plina na eksploatacijskom polju za podzemno skladištenje prirodnog plina „Grubišno Polje“ jedinstven je pothvat u ovoj grani energetike i naftno-plinske industrije. S obzirom na to da se radi o ciljanom ležištu, u kojem se trenutačno nalazi izvorni plin, ponajprije treba provesti inicijalnu, tj. probnu eksploataciju kako bi se zatim pristupilo potencijalnom formiranju skladišta. Cjelokupan projekt zamišljen je u dvije faze: probna eksploatacija i formiranje skladišta prirodnog plina- istaknuo je Farkaš Višontai.

Prema predviđenim radnim parametrima, PSP Grubišno Polje bilo bi podzemno skladište relativno malenoga radnog volumena (oko 110 x 106 m3) i relativno velikih kapaciteta povlačenja plina (do 100.000 m3/h). Projekt je uvršten na listu strateških investicijskih projekata od interesa Republike Hrvatske, zaključio je u svojoj prezentaciji Laslo Farkaš Višontai.

                                                                                                                                                    S.N-Z.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Saznajte više na stranici Pravila o privatnosti